Què és scratch junior?

Què és Scratch Junior?

 

ScratchJr  és un llenguatge de programació i introducció que permet als nens petits (5-7 anys) crear les seves pròpies històries i jocs interactius. En el procés, aprenen a resoldre problemes, projectes de disseny, i expressar-se de manera creativa en l'equip.

·  ScratchJr es va inspirar en el llenguatge de programació de Scratch (scratch.mit.edu), utilitzat per milions de persones nois i noes (des del 8 anys) a tot el món.

·  En la creació d'ScratchJr, es va redissenyar l'idioma de la interfície i la programació perquè esdevinguin apropiades al desenvolupament dels nens més petits, un disseny acurat de les característiques perquè coincideixi amb el desenvolupament cognitiu, personal, social i emocional dels nens petits.

 

·  ScratchJr  esta disdonible com una aplicació gratuïta per iPad, tauletes d'Android i Chromebooks. 


Què és scratch?

Scratch és un entorn d'aprenentatge de llenguatge de programació recomanat per alumnat de 6 a 16 anys que permet crear històries interactives, jocs i animacions a més d'investigar i introduir-se en la programació d'ordinadors utilitzant una interfície gràfica molt senzilla.

Podeu descarregar el programa a:

Scratch
http://scratch.mit.edu/
Web oficial de l’aplicació. Molt interessant registrar-se per a poder accedir a una completa col·lecció de projectes.

Scratch català
http://scratchcatala.com/
Portal català de l’aplicació. Amb tutorials, una guia per qualsevol que es vulgui introduir en el món de la programació i una introducció per tothom que vulgui fer les primeres passes en la programació, projectes, vídeos, escoles sobre que utilitzen l’Scratch, recursos, i descàrregues de diferents versions de l’aplicació.

Aprendo Scratch
https://sites.google.com/site/aprendoscratch/home
Tutorial seqüenciat pas a pas en 14 sessions per a aprendre a programar amb l’Scratch.

Videojuegos y robots
http://canaltic.com/vr/index.html
Projecte d’ús educatiu de les TIC que té com a finalitat iniciar l’alumnat entre els 11 i els 14 anys en el disseny de quatre tipus de materials fent servir el programa Scratch: videojocs, diàlegs, traçats geomètrics i control de robots.

Les Scracht cards 2.0 en català
http://www.codemads.com/wp-content/uploads/Scratch-Cards-2-en-catal%C3%A0.pdf
Conjunt de fitxes preparades per ser impreses que contenen petites activitats per aprendre a fer servir Scratch sense saber-ne gens. Les 12 targetes estan ordenades de l’1 al 12 segons el grau de dificultat de la tasca que proposen. Tot i així, es pot començar per qualsevol de les targetes ja que proporcionen informació molt detallada sobre els passos a seguir.

Programació amb Scratch: Quadern de treball i guia per docents
http://www.eduteka.org/modulos/9/334/1122/1
Material didàctic per alumnes de primària (CM/CS) i orientacions per al professorat per aprendre a programar amb l’entorn Scratch. El contingut d’aquesta programació és fonamenta en l’Espiral de la Creativitat desenvolupada pel “Life Long Kindergarten” del Laboratori de Mitjans del MIT, dirigit pel Dr Mitchel Resnick, i en l’adaptació de la metodologia per solució de problemes plantejada pel matemàtic George Polya.

Com es l'entorn

Aquest entorn està dividit en quatre zones que comprenen tots els elements necessaris per a la programació:
1.- Blocs: És la zona on trobarem els blocs que donaran instruccions als personatges.
Els blocs estan classificats en diferents categories: moviments, aparença, so, llapis, control, sensors, operadors i variables. El treball en Scratch està basat en la unió de blocs (esdeveniments, moviments de gràfics i sons) amb una interfície molt senzilla i intuïtiva.
2.-Programes: És l'espai per crear els programes.
3.-Escenari: És el lloc on es visualitza l'execució del programa.
4.-Personatges i fons: Aquí podrem triar quins personatges apareixeran en el nostre joc, modificar-los, crear personatges nous, etc.
Aquesta eina permetrà als nens/es elaborar des de simples jocs interactius a complexes produccions artístiques, passant per la creació d'animacions amb música i arribant, fins i tot, a elaborar simulacions.


Scratch (http://scratch.mit.edu) és un entorn visual de programació, està dissenyat per a nens i nenes entre 4 i 16 anys. Pot ser utilitzat tant a l’escola com a casa. Scratch es pot descarregar gratuïtament en tres versions, per a Windows, Mac OSX i Linux. El programa ofereix traduccions en català i castellà entre altres llengües.